Higiena jamy ustnej i systematyczne wizyty w gabinecie stomatologicznym to podstawa dbania o piękny uśmiech. Co jeszcze możemy zrobić, aby mieć zdrowe i mocne zęby? Odpowiedź znajduje się na naszych talerzach! Popularne stwierdzenie głosi: jesteś tym, co jesz. Okazuje się, że podobnie rzecz ma się w przypadku naszego uzębienia. Zęby są zdrowe, jeśli odpowiednio i zdrowo się odżywiamy. Co zatem jeść?
Nabiał
Przetwory mleczne zawierają wapń, który stanowi budulec zębów. Im go więcej, tym lepiej dla naszego uzębienia. Dieta bogata w wapń ma szczególne znaczenie zwłaszcza w okresie mineralizacji zębów. Trwa on od połowy ciąży do około 20 roku życia. Jednak, nawet kiedy przekroczyliśmy ten wiek już dawno, nie zaszkodzi dostarczać zębom wzmacniających składników. W jakich produktach znajdziemy najwięcej wapnia? Mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka. Kolejnym przyjacielem naszych zębów jest żółty ser. Zmniejsza on ryzyko próchnicy.
Ryby
Witamina D pomaga w procesie wchłaniania wapnia. Ponadto ma spory wpływ na mineralizację zębów i jest bardzo istotna dla ich twardości. Źródłem witaminy D są tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk). Jeśli ktoś nie przepada za rybami, witaminę D znajdzie w jajach lub maśle. Ryby posiadają również fluor, odpowiadający za budowę szkliwa oraz fosfor.
Warzywa i owoce
Brokuły zawierają koenzym Q10, który zapobiega paradontozie. Co więcej, stoją na straży odporności naszych zębów i dziąseł. Zapobiegają też chorobom przyzębia i odsłanianiu się szyjek zębowych.
Marchew posiada witaminę A, która ma dobry wpływ na dziąsła. Wspomaga również wydzielanie śliny, która niszczy bakterie. Co ciekawe, surowa marchew ma właściwości oczyszczające jamę ustną. Zapobiega też powstawaniu kamienia nazębnego.
Truskawki mają działanie wybielające i pomagają w walce z kamieniem nazębnym. Są też idealną przekąską dla osób cierpiących na zapalenie jamy ustnej. Oczyszczają i regenerują chore miejsce.
Zielona herbata
W jednej filiżance można znaleźć dużą ilość fluoru. Dzięki temu herbata pomaga w walce z próchnicą. Wzmacnia również szkliwo zębów.
Czego unikać?
Węglowodanów. Gdzie się znajdują? W czekoladzie, ciastach, pieczywie, słodzonych napojach, żelkach, itp.
Produktów, które barwią zęby. Czyli? Kawa, herbata, tytoń, buraki, czerwone wino, jagody, kolorowe napoje.
Osoby, które cierpią na nadwrażliwość zębów powinny wystrzegać się cytrusów, kwaśnych soków i kolorowych napojów gazowanych.